ale cui vise le visam?

Germania, buricul corupției din Europa


Multe persoane naive trăiesc cu impresia că România e cea mai coruptă țară din Europa, iar țările vestice, precum Germania, sunt mult mai „civilizate”. FALS. Sigur că nemții nu se ocupă de potlogării, precum unii români. Dar la nivel macroeconomic, Germania este o țară MEGA-CORUPTĂ. Adică, fură acolo unde contează.

Nu e nevoie să amintesc de scandalul Volkswagen. Sau de compania Siemens, care a avut procese pentru dare de mită colosală, atât în UE cât și în SUA. Sau de compania de securizare EADS, care ne-a tâlhărit pe noi, și nu numai. De fiecare dată, înalți reprezentanți ai statului german au intervenit pentru aceste companii.

Ce nu se înțelege, în general, este că în Germania, ca și în alte țări „dezvoltate”, corupția este instituționalizată. Până recent, era absolut legal ca mari companii germane să ofere mită pentru contracte publice în alte state, sau pentru preluarea altor companii. Când s-a pus problema scoaterii în afara legii a acestor practici, oficiali germani au obiectat că așa vor pierde competiția cu SUA și China, care permit la rândul lor mita dată de propriile companii.

În fine, nemții au învățat de la americani cum să aspire uriașe sume de bani din toată lumea. Spionajul economic german este în top. Deci lăsați-mă cu ce țară coruptă e România, fiindcă din punct de vedere al sumelor furate la noi, nici nu este termen de comparație. Doar că noi ne furăm între noi, în timp ce nemții, de cele mai multe ori, îi tâlhăresc pe ceilalți.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.