ale cui vise le visam?

Cum gasesc terenul dupa cadastru?

1. Descarc aplicatia Google Earth de la http://www.google.com/earth/download/ge/agree.html. Daca limba afisata e gresita, se poate modifica din dreapta jos.
- Se vor debifa optiunile de sus (de a include si browser-ul Google Chrome) - apoi se va da clic pe sagetica de jos si debifa prima si a treia optiune.
- Se va descarca si instala Google Earth, cu grija de a debifa din nou optiunea de a trimite informatii anonime, in timpul instalarii.

2. In general, coordonatele terenului vor fi trecute in documentatia cadastrala, sub forma unor puncte dintr-o schita, detaliate dedesubt. In Romania se foloseste de regula sistemul Stereo 1970, dar mai exista si alte sisteme locale - se precizeaza sistemul folosit pe lista cu delimitarea terenului. In acest exemplu, voi presupune ca sistemul folosit este Stereo '70.

3. Descarc fisierul Excel http://sas2.elte.hu/tg/viteaz2.xls‎, il deschid si introduc in tabelul de sus "from Stereo-70", valorile Easting si Northing, corespunzand valorilor y si x (in aceasta ordine inversata) a punctelor din cadastru.
- Completez in casutele albastrii, inclusiv cu cifrele de dupa virgula, chiar daca ele dispar (aparent) cand trec la urmatoarea casuta. Atentie la faptul ca in functie de sistemul de scriere (cu virgula sau cu punct) s-ar putea ca virgula sa fie eliminata si cifrele ulterioare alipite numarului, ceea ce e gresit si trebuie corectat.
- Dupa completare, celelalte numere din tabel se vor modifica. Ne intereseaza din primul tabel sa luam coordonatele de la WGS84, din partea a doua (exemplu: latitude (dms) 44 29 49,6 si longitude (dms) 26 11 45,95).

4. Deschidem Google Earth si apropiem imaginea Romaniei. Dam clic pe butonul cu pioneza galbena "Adaugati marcator de locatie" si la nume ii dam un titlu (exemplu: Teren 1) apoi completam la Latitude si Longitude cifrele corespunzatoare 44°29'49.60"N si 26°11'45.95"E, conform exemplului precedent. Reluam operatia cu cifrele din tabel si trecerea cu marcator de locatie in Google Earth, pana cand toate punctele din cadastru sunt introduse.
- Putem vedea mai bine terenul folosind butonul cu cerculete si linii trasate "Adaugati o cale", din nou dam un nume si inainte de a da OK, dam clic pe rand pe punctele introduse. Daca gresim, dam clic dreapta pe punct si se va sterge. La ultimul punct trasat e mai bine sa il punem in apropiere si sa-l mutam apoi in dreptul primului, altfel aplicatia va considera ca doriti sa-l selectati pe primul.

5. Cu asta, basta! Am marcat terenul in Google Earth. Ca sa salvam, dam clic dreapta in lista din partea stanga pe "calea" astfel obtinuta, selectand "Salvati locatia ca..." si apoi dam un nume fisierului.
- Pentru identificarea minutioasa, la fata locului, daca nu ati marcat limitele deja de la intocmirea cadastrului, va trebui sa chemati iarasi orice cadastrist pentru trasare (pretul poate fi in jurul a 50 lei/punct). In prima instanta, ca sa ne lamurim cu aproximatie unde e limita terenului, puteti folosi un GPS de munte (da eroare sub 3 m, de obicei de cateva zeci de cm) sau unul de bicicleta. Eu am incarcat fisierele salvate prin Google Earth in GPS, sau puteti introduce datele numerice dar la unele GPS-uri trebuie transformate in coordonate UTM (teoretic se pot face transformarile pe un site ca http://twcc.free.fr/, cautand in casuta din dreapta sus, sub Romania sistemul Stereo 70 si dedesubt, la World sistemul GPS (WGS84) (UTM), dar mie mi-a dat uneori si erori de mai multe zeci de metri (atentie din nou cu inversarea lui y si x pentru punctele din tabel, altfel va duce in cu totul alta parte).
- Recomand asadar folosirea coordonatelor de latitudine-longitudine rezultate din fisierul Excel, care pot fi transformate selectand primul sistem de sus: *GPS (WGS84) (deg), bifand optiunea Deg. min. sec.

4 comentarii

  1. Multumesc ! Informatie cu adevarat utila

    RăspundețiȘtergere
  2. "deschid si introduc in tabelul de sus "from Stereo-70", valorile Easting si Northing, corespunzand valorilor y si x (in aceasta ordine inversata) a punctelor din cadastru" puteti detalia va rog? sub shita, in extras, am lungime segmente, suprafata e in plan de proiectie 70 insa nu pot identifica punctele, va rog mult, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. corespunzand valorilor y si x (in aceasta ordine inversata) a punctelor din cadastru ? poti da un exemplu ? C.F. nr. 121973 - Iasi, nr cadastral 5256 . Daca am doar aceste date il pot identifica?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am înțeles că punctele de cadastru nu se mai trec în documentația făcută după 2010, tocmai ca să nu-și identifice oamenii singuri terenul. Așadar cereți-le de la cadastrist.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.