ale cui vise le visam?

Ce am înțeles eu de la protestele de stradă după Colectiv

Sigur că oamenii care au ieșit la proteste au cele mai diferite păreri, pe care e greu să le conciliezi. Dar dincolo de ce crede unul sau altul, există câteva deziderate ce apar toate laolaltă, și pe care aș vrea să le punctez separat:
 

1. Oamenii își doresc un sistem politic corect, în care să conteze mai puțin grupările de partid, cât preocuparea pentru siguranța fiecărui om. Echitatea este cuvântul cel mai potrivit, fie că ești politician, patron, sau un simplu cetățean care merge la concert – să știi că ești protejat de lege, și nu abuzat.

2. În legătură cu prima idee, se desprinde o a doua: distanțarea mediului politic/administrativ de cel economic. Faptul că nu ar trebui să primești avize pe șpagă e doar vârful aisbergului. Protestatarii își doresc ca economicul să fie la vedere, să nu se mai taie abuziv pădurile, să nu mai conteze marile corporații în viața politică, ci să rezulte o economie în care fiecare să aibă un cuvânt de spus, prin posibilitatea de a te implica și asocia cu alții.

3. Apoi oamenii mai vor, din cele pe care le-am auzit, ca viața spirituală să fie mai liberă, și nu controlată de o autoritate bisericească sau alta. Este o discuție legată de opulența actualului patriarh, dar nu doar aceasta este preocuparea, ci libertatea exprimării publice a ideilor și a calităților fiecărui om, fără ca Biserica sau statul să impună ce și cum.
 

Sigur că mai pot fi adăugate multe altele, dar cred că pe acestea trei cam toată lumea le împărtășește.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.